Mialem to samo podjechalem do skody zrobili w 1h za 100 zl z nowymi gwintami w kolorze nadwozia.
[Inne] Problem z gotującym się akumulatorem
Zwiń
X
-
[Inne] Problem z gotującym się akumulatorem
Witam,
panowie proszę o pomoc. od jakiegoś czasu zauważyłem że akumulator jest cały mokry. wytarłem go ale dalej to samo. wystarczy jedna trasa i jest mokry. wnioskuje że się gotuje. sprawdziłem napięcie ładowania jest od 13.8-14.3 więc ok.
ten akumulator to centra 72 Ah, 680A, ma niecałe dwa lata, ostatnio był na reklamacji bo zimą ledwo odpalał i centra mi napisała że opad masy czynnej...ok może moja wina bo krótkie trasy, raz w tygodniu dłuższa a niedoładowywałem go w te mrozy. ale pytałem gościa czy można na nim dalej jeździć, do zimy a później nowy, powiedział że tak ale czy napewno?
czy czasem nie zmniejszyła się jego pojemność i stąd się gotuje? a może jednak alternator coś niedomaga tylko nie wiem jeszcze jak to sprawdzić. jeździłem z podpiętym vag-iem, ładowanie cały czas jest ok.
czy spotkał się ktoś może z podobnym problemem?
pozdrawiam
-
-
nie wiem jak probowales badac napiecie ladowania, ale warto sprawdzic czy na przyklad jest takie samo ladowanie w calym zakresie obrotow silnika jak i obciazenia przez odbiorniki. Najlepiej by bylo jakbys sprobowal sie przejechac z miernikem zapietym na akumulatorze i wlozonym np przez okno do srodka wiesz rundka ze swiatlami, bez z ogrzewaniem szyby bez przy obr 1000-5000 czy cos w ten desen.Audi A7 3.0 TDI 313KM/653NM mocy dostarcza http://www.dynosoft.pl/ ;-)
Komentarz
-
-
więc panowie dalem do mechanika, wyjął alternator, dał do sprawdzenia. wymienili diody (chyba dwie), coś tam jeszcze, regulator niby ok. po założeniu napięcie na postoju bez dodatkowych obciążeń 13,3-13,4V :shock:
po włączeniu np.klimy i świateł napięcie wzrasta do 14,1-14,2V, po wyłączeniu klimy i świateł przez chwile jeszcze tak ładuje i powoli znowu spada do 13,1-13,4V. od razu to reklamowałem ale oni uważają że jest ok, bo aku naładowany więc nie przyjmie więcej pradu i tak musi być. dodatkowo wsadzili przy mnie nowy aku i podobnie. myśle sobie tak musi być. ale dziś rano przed odpaleniem zmierzyłem napięcie i ledwo 12,2V! pobór prądu na poziomie 0,03A więc ok.
teraz już sam nie wiem czy aku padaka i prądu nie trzyma czy jednak ladowanie jest za słabe...
normalnie ręce opadają...
Komentarz
-
-
Centra Futura 53 ( ok. pól roku miał)
ostatnio też miałem przygody z akumulatorem,
- podjechałem do elektryka, zeby sprawdził czy alarm za dużo nie pobiera, czy przy maksymalnym obciązeniu jest wszystko dobrze -ok
- podjechałem do sprzedawcy akumulatorów- sprawdzili ładowanie, itd i powiedzieli ok. :evil:
- myślę sobie, że może jak zakładali mi radio i coś przy alarmie robili to może innych wina i tego samego dnia podjechałem, na początku sprawdzili czy zwarcia gdzieś nie ma, ok i następnie sprawdzili ,,akumulator na iskrę" i dopiero wszystko wyszło , że akumulator nie trzymał napięcia.
oddałem go do reklamacji,mam nowy :szeroki_usmiechASO Skoda Warszawa Ursynów ul.Gruchacza 39 - najlepsze ceny w Polsce na hasło :Octavia Club Polska
Kontakt mailowy w sprawie wyceny części: [email protected] (p.Adam Wiśniewski, p.Łukasz Poniatowski i p.Kamil Banaszek) , tel.22-549-10-60
Komentarz
-
-
dzwoniłem na reklamacje, stwierdzili że oczywiście zobaczą ale prawdopodobnie te stare diody które zostawili siadły bo te nowe mają dużo większą sprawność. tyle tylko że znowu będę bez auta...i oby to było to. dziwne jednak że pod obciążeniem jest wszystko ok, a np. bez włączonych świateł czy ogrzewania szyby już nie...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez niedzwiedz11......... tyle tylko że znowu będę bez auta.........
PS. nie mów im wszystkiego, że np. jeździsz na krótkich trasach, nie przyznawaj sie do błędu. Na gwarancji jest to niech wymieniają, ja bym nie odpuścił co by nie było. Jak mnie sie pytali czy ładował ten reklamowany akumulator,;- to oczywiście, że nie", ale tak na prawdę kilka razy był łądowany :P itd.
powodzenia i walcz o swojeASO Skoda Warszawa Ursynów ul.Gruchacza 39 - najlepsze ceny w Polsce na hasło :Octavia Club Polska
Kontakt mailowy w sprawie wyceny części: [email protected] (p.Adam Wiśniewski, p.Łukasz Poniatowski i p.Kamil Banaszek) , tel.22-549-10-60
Komentarz
-
-
dzis znowu się troche pobawiłem, zmierzyłem ładowanie bezpośrednio na alternatorze i tak zawsze jest 14,2-14,4 więc ok. za to na aku pod obciążeniem jest 14,1-14,2 a bez obciążenia spada nawet do 12,9 (w tym samym czasie na alternatorze jest 14,2-14,4V). czy ma ktoś pomysł czym to może byc spowodowane?
Komentarz
-
Komentarz